feministisktnedslag.blogg.se

Apropå att göra maskulinitet.

Publicerad 2014-03-04 16:48:05 i Allmänt,

Efter att alldeles nyss ha föreläst under rubriken ”Att vara man och feminist – konsten att göra kön genusmedvetet” slår det mig att jag helt glömde nämna vissa saker. Eller rättare sagt att jag i förbifarten möjligen hasplade ur mig någon akademisk (mer eller mindre genuspolitiskt korrekt) fras/term utan att utveckla tankegången hela vägen ut.

Ett exempel på dylikt begrepp som jag slängde ur mig var ”socialkonstruktivistiskt perspektiv” och jag skulle här vilja vara tydligare med vad detta betyder för mig. Eftersom jag lever i övertygelsen om att det kön vi ”visar”, ”gör” eller ”är” (kort och gott) i huvudsak är en produkt av vår tolkning och vårt förhållningssätt till både formella och informella spelregler omkring detta kön, anser jag också att detta kön (precis som sexualiteten) är ”plastiskt”.

Just ordet plastiskt är ganska målande, eftersom det antyder en viss stelhet och rigidhet, samtidigt som plast både kan formas om och söndras. För övrigt anser jag att denna plastiskhet inte begränsar sig till enbart kön och sexualitet. Jag tror att hela vår s.k. identitet som människa är föränderlig, plastisk.

Detta innebär för den skull inte att vi inte skulle vara ”biologiska”, eller att jag på något sätt har totalt värde/kunskapsrelativistiska* tankegångar generellt, utan att vi helt enkelt själva har möjligheten och kapaciteten att ”vara”. Vem vi vill. Biologiskt kan vi födas med vissa förutsättningar och utseenden. Sedan genomgår vi under livet en lång socialiseringsprocess som vi under uppväxten sällan har möjlighet att reflektera över. Men oavsett vad vi fötts och socialiserats till (kvinna, hetero, blond, m.m.) så har vi förmågan, förmånen och ansvaret att själva skapa den person vi önskar vara.

 *Relativism är en filosofisk ståndpunkt som förnekar alla absoluta värden (värderelativism) eller all absolut kunskap (kunskapsrelativism).

Tack ABF, RFSL, LTU och Vetenskapens Hus för att jag fick komma!

Peter Grusmark

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela